Pomarańcza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pomarańcza
Pomarańcza na 5 cm średnicy,a jej skórka na 5 mm grubości. Wyciśnięty sok stanowi 75 %objetości obranej pomarańczy. Ile pomarańczy nalezy wycisnąć, aby napełnic półlitrowe naczynie??? W tym zadaniu przyjnij za pi ( w przybliczeniu) 3.
Promień pomarańczy jest równy 2,5cm, a obranej pomarańczy 2cm.
Objętość obranej pomarańczy:
\(\frac{4}{3}\pi\cdot2^3=\frac{4}{3}\cdot3\cdot8=32cm^3\)
Objętość soku z jednej pomarańczy:
\(75%\cdot32=0,75\cdot32=24cm^3\)
\(\frac{1}{2}l=500cm^3\\\frac{500}{24}=\approx20,8\)
Trzeba wycisnąć 21 pomarańczy.
Objętość obranej pomarańczy:
\(\frac{4}{3}\pi\cdot2^3=\frac{4}{3}\cdot3\cdot8=32cm^3\)
Objętość soku z jednej pomarańczy:
\(75%\cdot32=0,75\cdot32=24cm^3\)
\(\frac{1}{2}l=500cm^3\\\frac{500}{24}=\approx20,8\)
Trzeba wycisnąć 21 pomarańczy.