Dany jest stożek o wysokości H i kącie \(\alpha\) nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
Stożek ten przecina płaszczyzna równoległa do podstawy.
Otrzymane dwie części stożka mają równe pola powierzchni.
Wyznacz wysokość otrzymanego stożka ściętego.
Proszę o pomoc
Stożek i stożek ścięty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Skorzystaj z tw. Talesa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Ja mam nieco bardziej zawiły pomysł (ale gotowiec ) :
\(\pi R^2+\pi R L-\pi r l+ \pi r^2=\pi r^2+\pi r l\)
czyli
\(R^2+R L=2 r l\)
tymczasem:
\(R=H \ctg \alpha\)
\(r=(H-x) \ctg \alpha\)
\(L= \frac{R}{ \cos \alpha} =\frac{H \ctg \alpha}{ \cos \alpha}=\frac{H }{ \sin \alpha}\)
\(l= \frac{r}{ \cos \alpha} = \frac{(H-x) }{ \sin \alpha}\)
I teraz wstawiamy to do otrzymanego równania:
\(H^2 \ctg^2 \alpha+H \ctg \alpha \cdot \frac{H }{ \sin \alpha} =2(H-x) \ctg \alpha \cdot \frac{(H-x) }{ \sin \alpha}\)
dzieląc obustronnie przez \(\ctg^2 \alpha\) otrzymuję:
\(H^2 + \frac{H^2 }{ \cos \alpha} =2 \frac{(H-x)^2 }{ \cos \alpha}\)
czyli
\(H^2 \cos^2 \alpha +H^2 =2 (H-x)^2\)
czyli
\(H-x= \frac{ \sqrt{2H^2 +2} }{ 2}\cos \alpha\)
czyli
\(x= H- \frac{ \sqrt{2H^2 +2} }{ 2}\cos \alpha\)
Oznaczenia jak na obrazku. I teraz :\(\pi R^2+\pi R L-\pi r l+ \pi r^2=\pi r^2+\pi r l\)
czyli
\(R^2+R L=2 r l\)
tymczasem:
\(R=H \ctg \alpha\)
\(r=(H-x) \ctg \alpha\)
\(L= \frac{R}{ \cos \alpha} =\frac{H \ctg \alpha}{ \cos \alpha}=\frac{H }{ \sin \alpha}\)
\(l= \frac{r}{ \cos \alpha} = \frac{(H-x) }{ \sin \alpha}\)
I teraz wstawiamy to do otrzymanego równania:
\(H^2 \ctg^2 \alpha+H \ctg \alpha \cdot \frac{H }{ \sin \alpha} =2(H-x) \ctg \alpha \cdot \frac{(H-x) }{ \sin \alpha}\)
dzieląc obustronnie przez \(\ctg^2 \alpha\) otrzymuję:
\(H^2 + \frac{H^2 }{ \cos \alpha} =2 \frac{(H-x)^2 }{ \cos \alpha}\)
czyli
\(H^2 \cos^2 \alpha +H^2 =2 (H-x)^2\)
czyli
\(H-x= \frac{ \sqrt{2H^2 +2} }{ 2}\cos \alpha\)
czyli
\(x= H- \frac{ \sqrt{2H^2 +2} }{ 2}\cos \alpha\)