zbadać ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

zbadać ekstrema funkcji

Post autor: alanowakk »

zbadać ekstrema funkcji
\(f(x,y)=(6-x-y)x^2y^3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

z czym konkretnie masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

Policzę pochodne pierwszego rzędu i mam problem z równań wyliczyć punkt w którym może być ekstremum
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jaki układ otrzymałaś?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

\(\begin{cases}xy^3(-3x+12-2y)=0\\ x^2y^2(17y-3x-3)=0 \end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Przecież to bardzo prosty układ !
x=0 , y-dowolne
lub
y=0, x-dowolne
lub
\(\begin{cases}-3x+12-2y=0\\17y-3x-3=0 \end{cases}\), a to przeciętny gimnazjalista rozwiąże :)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

ale jak y jest dowolne to jak w tych punktach sprawdzić ekstrema?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie ma co rozwiązywać tego układu, bo pochodna po y jest źle policzona.
ODPOWIEDZ