Witam,
Mam problem z poniższym zadaniem:
Należy udowodnić że:
\(\lceil x+n \rceil = \lceil x \rceil +n\)
gdzie
\(x \in R, n \in Z\)
Jak do tego podejść i rozwiązać? Każda wskazówka, która by mnie nakierowała będzie bardzo cenna
Z góry dzięki
Udowodnić sufit
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 kwie 2019, 09:01
- Podziękowania: 1 raz
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Udowodnić sufit
Każda liczba całkowita \(x\) składa się z części całkowitej \([x]\) i części ułamkowej.
Dodawanie dwóch liczb rzeczywistych wykonujemy tak: część całkowita do części całkowitej, część ułamkowa do części ułamkowej i ewentualnie zwiększamy część całkowitą o 1 ( o ile części ułamkowe były "za duże") i zmniejszamy wówczas część ułamkową o 1.
W tym wypadku , część ułamkowa drugiej liczby (\(n\)) wynosi 0, czyli mamy :\([x+n]=[x]+[n]= [x]+n\)
CBDO
Dodawanie dwóch liczb rzeczywistych wykonujemy tak: część całkowita do części całkowitej, część ułamkowa do części ułamkowej i ewentualnie zwiększamy część całkowitą o 1 ( o ile części ułamkowe były "za duże") i zmniejszamy wówczas część ułamkową o 1.
W tym wypadku , część ułamkowa drugiej liczby (\(n\)) wynosi 0, czyli mamy :\([x+n]=[x]+[n]= [x]+n\)
CBDO
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 kwie 2019, 09:01
- Podziękowania: 1 raz