Uzasadnij zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Uzasadnij zbieżność szeregu

Post autor: lolipop692 »

Uzasadnij zbieżność szeregu \(\sum_{n=2}^{ \infty } (-1)^n \frac{ln(n+1)}{n}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Kryterium Leibniza. Trzeba tylko pokazać , że \(\frac{\ln(n+1)}{n} \ge \frac{\ln(n+2)}{n+1}\) . Nie jest łatwo ale wychodzi :).
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

Dziękuję tylko nie bardzo wiem jak to udowodnić
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

\(\frac{\ln(n+1)}{n} \ge \frac{\ln(n+2)}{n+1} \iff \\
(n+1)\ln (n+1) \ge n\ln (n+2) \iff\\
\ln (n+1)^{n+1} \ge \ln (n+2)^n \iff\\
(n+1)^{n+1} \ge (n+2)^n \iff\\
\frac{(n+1)^{n+1}}{n^{n+1}} \ge \frac{(n+2)^n}{n^{n+1}} \iff\\
{(1+ \frac{1}{n}) ^{n+1}}\ge \frac{1}{n} \frac{(n+2)^n}{n^{n}}\)

lewa strona dąży do e, prawa do 0. No to od pewnego miejsca nierówność zachodzi :)
Może to można jakoś prościej ale nie wiem jak :(
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

Ślicznie dziękuję :)
ODPOWIEDZ