pole obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole obszaru

Post autor: enta »

Znaleźć pole powierzchni obszaru zamkniętego krzywymi(korzystając z dwóch metod całki pojedynczej oraz całki podwójnej.)
\(\begin{cases} x=y^2-3y\\ y=x \end{cases}\)

ten wierzchołek słabo widoczny na rysunku to \(x= \frac{-3}{2}\) i \(y= \frac{3}{2}\)
Załączniki
54367066_276829803248783_1673057574754189312_n.jpg
54367066_276829803248783_1673057574754189312_n.jpg (6.29 KiB) Przejrzano 1212 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y=y^2-3y \So y=0 \vee y=4\\
P= \int_{0}^{4} \left( \int_{y^2-3y}^{y}1dx \right) dy= \int_{0}^{4}(y-(y^2-3y))dy =...\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dziękuje a jak to zrobić za pomocą całki pojedynczej?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wystarczy w mojej poprzedniej odpowiedzi skreślić (pominąć) całką podwójną.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

tylko wykładowca chciał żeby policzyć za pomocą dwóch obszarów
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

tylko wykładowca chciał żeby policzyć za pomocą dwóch obszarów
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kerajs »

Nie ma problemu.
Mogą być dwa obszary:
\(P= \int_{0}^{2}(y-(y^2-3y))dy + \int_{2}^{4}(y-(y^2-3y))dy=...\)
albo trzy:
\(P= \int_{0}^{1}(y-(y^2-3y))dy + \int_{1}^{2}(y-(y^2-3y))dy + \int_{2}^{4}(y-(y^2-3y))dy=...\)
albo n:
\(P= \int_{0}^{y_1}(y-(y^2-3y))dy + \int_{y_1}^{y_2}(y-(y^2-3y))dy +...+ \int_{y_{n-1}}^{4}(y-(y^2-3y))dy=...\)
gdzie:
\(0<y_1<y_2<...<y_{n-1}<4\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

super bardzo Ci dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To w bonusie dorzucę jeszcze takie pole:
\(P= \int_{ \frac{-9}{4} }^{0} \left( ( \frac{3}{2}+ \sqrt{x+ \frac{9}{4} } )-( \frac{3}{2}- \sqrt{x+ \frac{9}{4} } )\right)dx + \int_{0}^{4}\left( ( \frac{3}{2}+ \sqrt{x+ \frac{9}{4} } )-( x ) \right)dx\)
ODPOWIEDZ