rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gregori
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2019, 12:43
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozkład normalny

Post autor: gregori »

Możecie tylko sprawdzić czy dobrze to zrobione?

treść: ciężar jajek ma rozkład normalny z wartością oczekiwaną 2 dag i odchyleniem standardowym wynoszącym o,1 dag. jajek kwalifikuje się do pierwszego gatunku jeżeli jego waga wynosi co najmniej 2.096 dag. jaki % jajek można uznać za 1 gatunek?


N(2; 0,1)

P(x<2,096)= P(z< a-2/0,1)= P(z<0,96)= 0,83147

wynik około 84%

z pomocą tabeli na standardowy rozkład normalny
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Dobrze zrobione.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

z tym, że w zapisie powinno to wyglądać raczej tak: \(P( X \ge 2,096) = 1 - P(X < 2,096) =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Słusznie prawisz - 84% jako klasa pierwsza powinno wzbudzić moje podejrzenia. Dzięki za czujność.
ODPOWIEDZ