1.W parku wzdłuż alejki o długości 21m postanowiono po każdej stronie posadzić krzewy róż. Odległość pomiędzy krzewami po każdej stronie alejki powinna wynosić 2m. Ile krzewów można posadzić wzdłuż tej alejki?
A 22, 21 lub 20
B 21, 20 lub 19
C 22 lub 20
D 22, 20 lub 18
E 21 lub 19
2. Przeprowadzone badania rynku pokazały, że \(\frac{2}{3}\) wszystkich klientów kupuje produkt X i \(\frac{1}{3}\) wszystkich klientów kupuje produkt Y. Po akcji reklamowej promującej produkt Y nowe badania pokazały, że \(\frac{1}{4}\) klientów, którzy kupowali produkt X, teraz kupuje produkt Y. Obecnie więc produkt Y kupuje:
A \(\frac{7}{12}\) klientów
B \(\frac{3}{4}\) klientów
C\(\frac{5}{12}\) klientów
D \(\frac{1}{2}\) klientów
E \(\frac{2}{3}\)klientów
3. Andrzej i Bronek łącznie ważą mniej niż Paweł i Piotr, a Paweł i Mirek ważą mniej niż Franek i Bronek. Które z następujących zdań jest zawsze prawdziwe?
A Andrzej i Mirek razem ważą mniej niż Franek i Piotr
B Piotr i Mirek łącznie ważą więcej niż Paweł i Franek
C Piotr i Franek łącznie ważą więcej niż Andrzej i Paweł
D Andrzej i Bronek łącznie ważą mniej niż Paweł i Franek
E Andrzej, Bronek i Paweł łącznie ważą tyle samo co Piotr, Mirek i Franek
W parku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
1)
Na 21 metrach można posadzić 11 krzewów (np: pierwszy 0,5 m od początku alejki, a ostatni w 20,5 m) lub 10 krzewów (np: pierwszy 1,5 m od początku alejki, a ostatni w 19,5 m). Odp: A.
2)
\(\frac{1}{3}+ \frac{1}{4} \cdot \frac{2}{3}=...\)
3)
\(A+B<Pa+Pi\\
Pa+M<F+B\)
dodając stronami
\(A+B+Pa+M<Pa+Pi+F+B\\
A+M<Pi+F\)
Na 21 metrach można posadzić 11 krzewów (np: pierwszy 0,5 m od początku alejki, a ostatni w 20,5 m) lub 10 krzewów (np: pierwszy 1,5 m od początku alejki, a ostatni w 19,5 m). Odp: A.
2)
\(\frac{1}{3}+ \frac{1}{4} \cdot \frac{2}{3}=...\)
3)
\(A+B<Pa+Pi\\
Pa+M<F+B\)
dodając stronami
\(A+B+Pa+M<Pa+Pi+F+B\\
A+M<Pi+F\)