Udowodnij, że

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Udowodnij, że

Post autor: peresbmw »

Udowodnij, że każda sumę pieniędzy większa od 17 można otrzymać w bankomacie, który dysponuje tylko monetami cztero i siedmiozłotowymi
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Udowodnij, że

Post autor: radagast »

peresbmw pisze:Udowodnij, że każda sumę pieniędzy większa od 17 można otrzymać w bankomacie, który dysponuje tylko monetami cztero i siedmiozłotowymi
18=7+7+4
19=7+4+4+4
20=4+4+4+4+4
21=7+7+7
każdą następną wypłacam jako 18+4n lub 19+4n lub 20+4n lub 21+4n (n=1,2,3...)
ODPOWIEDZ