Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
enta
- Stały bywalec
- Posty: 619
- Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
- Podziękowania: 206 razy
- Płeć:
Post
autor: enta »
Udowodnij \(A-(B \cup C)=(A-B)-C\) lub podaj kontrprzykład
-
Galen
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen »
\(X=A-(B \cup C)\\Y=(A-B)-C\)
\(x\in X \iff x\in A-(B \cup C) \iff x\in A\;i\;x \notin B\;\;i\;x \notin C\\x\in Y \iff x\in(A-B)-C \iff x\in (A-B)\;i\;x \notin C \iff x\in A\;i\;x \notin B\;i\;x \notin C\)
\(x\in X \iff x\in Y\\X=Y\\A-(B \cup C)=(A-B)-C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
enta
- Stały bywalec
- Posty: 619
- Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
- Podziękowania: 206 razy
- Płeć:
Post
autor: enta »
Bardzo dziękuję