Czworościan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Czworościan
czworościan foremny ABCS o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź AB i środek krawędzi nie mającej punktów wspólnych z tą krawędzią. Oblicz pola otrzymanego przekroju.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Przekrój jest trójkątem równoramiennym AOK
\(|AB|=a\\|BK|=|AK|=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
h=\sqrt{|BK|^2-(0,5|AB|)^2}\\
h=\sqrt{\frac{3a^2}{4}-\frac{1}{4}a^2}\\
h=\sqrt{\frac{2a^2}{4}}\\
h=\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
P=\frac{1}{2}a\cdot\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
P=\frac{a^2\sqrt{2}}{4}\)
\(|AB|=a\\|BK|=|AK|=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\
h=\sqrt{|BK|^2-(0,5|AB|)^2}\\
h=\sqrt{\frac{3a^2}{4}-\frac{1}{4}a^2}\\
h=\sqrt{\frac{2a^2}{4}}\\
h=\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
P=\frac{1}{2}a\cdot\frac{a\sqrt{2}}{2}\\
P=\frac{a^2\sqrt{2}}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę