ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

ciąg geometryczny

Post autor: LudwikM »

Dany jest ciąg geometryczny nieskończony \((1, \frac{1}{x^2}, \frac{1}{x^4} ,...)\) wyznacz zbiór wartości x dla których ciąg ten jest zbieżny.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(q=|\frac{1}{x^2}|\\\)
ciąg jest zbieżny, gdy \(|\frac{1}{x^2}|<1\)
\(\frac{1}{x^2}<1, x\neq 0\\
1<x^2\\
x^2-1>0\\
(x-1)(x+1)>0\\
x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ