Jednokładność.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Jednokładność.
Sprawdź, czy odcinki AB i CD są jednokładne, jeśli: A(-2,-1), B(4,2), C(2,1), D(10,5). W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz środek S i skalę jednokładności, w której obrazem odcinka AB jest odcinek CD.
-
- Fachowiec
- Posty: 2965
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Jeśli te odcinki są jednokładne to są równoległe (alternatywnie: wektory AB i CD są proporcjonalne)
Tu odcinki są jednokładne, lecz nietypowo leżą na tej samej prostej \(2y=x\).
Skoro długości odcinków wynoszą \(|AB|=3 \sqrt{5} \ , \ |CD|=4 \sqrt{5}\) to ich stosunek jest wartością bezwzględną ze skali jednokładności.
\(k_1= \frac{4}{3}\) a wtedy środek jednokładności to: \(S_1=(-14,-7)\)
\(k_2= \frac{-4}{3}\) a wtedy środek jednokładności to: \(S_2=( \frac{22}{7} ,\frac{11}{7})\)
Tu odcinki są jednokładne, lecz nietypowo leżą na tej samej prostej \(2y=x\).
Skoro długości odcinków wynoszą \(|AB|=3 \sqrt{5} \ , \ |CD|=4 \sqrt{5}\) to ich stosunek jest wartością bezwzględną ze skali jednokładności.
\(k_1= \frac{4}{3}\) a wtedy środek jednokładności to: \(S_1=(-14,-7)\)
\(k_2= \frac{-4}{3}\) a wtedy środek jednokładności to: \(S_2=( \frac{22}{7} ,\frac{11}{7})\)