Oblicz funkcje krancowa i elastycznosc funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ionny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 05 maja 2017, 23:43
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz funkcje krancowa i elastycznosc funkcji

Post autor: ionny »

Krzywa Tornquista (I rodzaju) opisuje wydatki na rózne dobra i usługi w zależności od dochodu (x) na czlonka rodziny. Niech ponizsza funkcja D oznacza wydatki na cukier w zaleznosci od dochodu. D= 5x/(1+20x) dla x>0.
a)Oblicz funkcje krancowa dochodu i oblicz wartosc tej funkcji dla x=50 oraz x=100 i podaj intrepretacje ekonomiczna (wydaje mi sie ze po prostu pochodna z D i podstawic za iksy, a interpretacja bedzie ze wraz ze wzrostem dochodu zakup cukru spada, czyli jest to dobro podrzedne)
b)Oblicz elastycznosc funkcji dochodu dla wartosci x=30 i x=90 i podaj interpretacje ekonomiczna. (tu bardziej chodzi o upewnienie sie czy dobrze, wyszlo mi dla x=30: 1/601 a dla x=90: 1/1801, liczby mi sie nie podobaja wiec jest cos chyba zle, oraz jak to zinterpretowac?)

Z gory dzieki ;)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6284
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ