Co to jest zbiór dwuelementowy?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubulxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2010, 15:41

Co to jest zbiór dwuelementowy?

Post autor: kubulxd »

Witam;) Rozwiązywałem Zestaw 1 Próbnej Matury 2010 i natknąłem się na zadanie:
ZADANIE 11 (5 PKT.)
Niech X ={ 1, 2, 3, 4, 5} i Y = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}. Oblicz prawdopodobienstwo, ze zbiór wartosci losowo utworzonej funkcji f : X --> Y jest dwuelementowy.

Mam rozwiązania ale nic mi to nie mówi bo nie wiem co to znaczy "jest dwuelementowy"... Jak mam to rozumieć?
Z góry dziękuję za pomoc;)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To znaczy, że każdemu argumentowi przyporządkowana jest jedna z dwu wybranych wartości ze zbioru Y (i że funkcja ta nie jest stała, czyli nie przyporządkowuje wszystkim argumentom tej samej wartości).
Na przykład: funkcja, która każdemu elementowi ze zbioru X przyporządkowuje 1, jeśli argument jest nieparzysty, a 2, jeśli argument jest parzysty. Czyli: f(1)=f(3)=f(5)=1, f(4)=f(4)=2.
kubulxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2010, 15:41

Post autor: kubulxd »

Dziękuję bardzo;)
ODPOWIEDZ