I próbna matura 2019 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
I próbna matura 2019 z zadania.info
Właśnie zamieściliśmy arkusze I próbnej matury.
https://www.zadania.info/n/2625048
Do jutra (3 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
https://www.zadania.info/n/2625048
Do jutra (3 marca) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Według mnie w zadaniu 12 rozszerzenia szukane prawdopodobieństwo powinno być równe \(\frac{1}{247}\).
Przyjmuję, że stoły są rozróżnialne, miejsca przy stołach - nie!
\(|\Omega|={40\choose10}\cdot 9!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram osoby do kolejnego stołu i sadzam ich przy stole
\(|A|={4\choose1}\cdot 3!\cdot{37\choose7}\cdot 7!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram stół dla wybranych osób, sadzam ich obok siebie, wybieram do tego stołu pozostałych siedmiu, sadzam ich i ... dalej jak w \(\Omega\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a odpowiedź jak wyżej...
Mylę się?
Miłego dnia
Przyjmuję, że stoły są rozróżnialne, miejsca przy stołach - nie!
\(|\Omega|={40\choose10}\cdot 9!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram osoby do kolejnego stołu i sadzam ich przy stole
\(|A|={4\choose1}\cdot 3!\cdot{37\choose7}\cdot 7!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram stół dla wybranych osób, sadzam ich obok siebie, wybieram do tego stołu pozostałych siedmiu, sadzam ich i ... dalej jak w \(\Omega\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a odpowiedź jak wyżej...
Mylę się?
Miłego dnia
Re:
Też uważam, że tak jest poprawnie.Jerry pisze:Według mnie w zadaniu 12 rozszerzenia szukane prawdopodobieństwo powinno być równe \(\frac{1}{247}\).
Przyjmuję, że stoły są rozróżnialne, miejsca przy stołach - nie!
\(|\Omega|={40\choose10}\cdot 9!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram osoby do kolejnego stołu i sadzam ich przy stole
\(|A|={4\choose1}\cdot 3!\cdot{37\choose7}\cdot 7!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram stół dla wybranych osób, sadzam ich obok siebie, wybieram do tego stołu pozostałych siedmiu, sadzam ich i ... dalej jak w \(\Omega\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a odpowiedź jak wyżej...
Mylę się?
Miłego dnia
Re: Re:
Deathus pisze:Też uważam, że tak jest poprawnie.Jerry pisze:Według mnie w zadaniu 12 rozszerzenia szukane prawdopodobieństwo powinno być równe \(\frac{1}{247}\).
Przyjmuję, że stoły są rozróżnialne, miejsca przy stołach - nie!
\(|\Omega|={40\choose10}\cdot 9!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram osoby do kolejnego stołu i sadzam ich przy stole
\(|A|={4\choose1}\cdot 3!\cdot{37\choose7}\cdot 7!\cdot{30\choose10}\cdot 9!\cdot{20\choose10}\cdot 9!\cdot{10\choose10}\cdot 9!\)
bo: wybieram stół dla wybranych osób, sadzam ich obok siebie, wybieram do tego stołu pozostałych siedmiu, sadzam ich i ... dalej jak w \(\Omega\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji Laplace'a odpowiedź jak wyżej...
Mylę się?
Miłego dnia
Dlaczego 9! a nie 10! skoro do 1 stołu mam 10 osób i do każdego kolejnego też po 10?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dlaczego 9! a nie 10! skoro do 1 stołu mam 10 osób i do każdego kolejnego też po 10?
Wszystkich permutacji jest \(10!\) ,ale z każdą permutacją związane są permutacje nierozróżnialne,czyli polegające na obrocie całej grupy o kąt \(\frac{360^o}{10}=36^o\).Takich obrotów jest 10.Dlatego liczba odróżnialnych permutacji
jest równa \(\frac{10!}{10}=9!\)
Co innego,gdyby zajmowano miejsca na prostej ławie.Wtedy jest 10! permutacji.
Wszystkich permutacji jest \(10!\) ,ale z każdą permutacją związane są permutacje nierozróżnialne,czyli polegające na obrocie całej grupy o kąt \(\frac{360^o}{10}=36^o\).Takich obrotów jest 10.Dlatego liczba odróżnialnych permutacji
jest równa \(\frac{10!}{10}=9!\)
Co innego,gdyby zajmowano miejsca na prostej ławie.Wtedy jest 10! permutacji.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Scino
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
Re: I próbna matura 2019 z zadania.info
Możnatrol pisze:P(A)= \(\frac{4\cdot 10 \cdot 3! \cdot 37!}{40!}\)
P(A)=\(\frac{1}{247}\)
Zakładam, że stoły i miejsca są ponumerowane.