ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

ciąg

Post autor: snowinska91 »

Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu 1,3,9....
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Skoro to szkoła średnia wiec pewnie chodzi o ciąg geometryczny o \(a_1=1\) i \(q=3\)
Wzorek na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego to \(S_n= \frac{a_1(1-q^n)}{1-q}\).
Stąd: \(S_8= \frac{1(1-3^8)}{1-3}= \frac{-6560}{-2}= 3280\)
ODPOWIEDZ