Zadanie z granicy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Zadanie z granicy.

Post autor: MiedzianyDawid »

ciąg an jest określony wzorem an=\(\frac{2n-3}{4+n}\) dla \(n \in N+\). Liczba g jest granicą ciągu an. Warunku \(|an-g|<0,02\) nie spełnia k wyrazów tego ciągu. Wobec tego:
A. k<300
B.400<k<500
C.500<k<600
D.k>600
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(|a_n-2| \ge 0,02\\
-0,02 \ge \frac{2n-3}{4+n}-2 \ \ \ \ \ \ \ \ \vee \ \ \ \ \ \ \ \ \frac{2n-3}{4+n}-2 \ge 0,02\\\)


Rozwiąż te nierówności (mianowniki są dodatnie dla naturalnych n)
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Rozwiązałem, ale nadal nie wiem jaka będzie odpowiedź :oops:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

C (dokładnie 546 wyrazów nie spełnia podanej nierówności)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To podejdę do tego inaczej:
\(a_n=2- \frac{11}{n+4}\)
ciąg jest rosnący więc wyrazy nie spełniające założenia to:
\(a_k<2-0,02\\
2- \frac{11}{k+4}<2-0,02\\
\frac{2}{100}< \frac{11}{k+4}\\
k+4<11 \cdot 50\\
k<546\)

Odp: C
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dziękuję! :D
ODPOWIEDZ