Promień okręgu opisanego na trójkącie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Promień okręgu opisanego na trójkącie.
Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na prostej AB odłożono odcinki AA1 i BB1 w taki sposób, że \(|AA1|=|BB1|=|AB|i |A1B1|=3|AB|\). Ile razy promień okręgu opisanego na trójkącie A1B1C jest większy od promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(|AB|=a\\
r=\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
\(|\angle CBB_1|=180^{\circ}-60^{\circ}=120^{\circ}\\
|\angle BCB_1|=|\angle BB_1C|=\frac{180^{\circ}-120^{\circ}}{2}=30^{\circ}\\
|\angle A_1CB_1|=30^{\circ}+60^{\circ}+30^{\circ}=120^{\circ}\\\)
z twierdzenia sinusów:
\(\frac{|A_1B_1|}{\sin A_1CB_1}=2R\\
\frac{3a}{\sin 120^{\circ}}=2R\\
\frac{3a}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=2R\\
2\sqrt{3}a=2R\\
R=\sqrt{3}a\)
r=\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
\(|\angle CBB_1|=180^{\circ}-60^{\circ}=120^{\circ}\\
|\angle BCB_1|=|\angle BB_1C|=\frac{180^{\circ}-120^{\circ}}{2}=30^{\circ}\\
|\angle A_1CB_1|=30^{\circ}+60^{\circ}+30^{\circ}=120^{\circ}\\\)
z twierdzenia sinusów:
\(\frac{|A_1B_1|}{\sin A_1CB_1}=2R\\
\frac{3a}{\sin 120^{\circ}}=2R\\
\frac{3a}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=2R\\
2\sqrt{3}a=2R\\
R=\sqrt{3}a\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
a nie to wynika z mojej odpowiedzi?MiedzianyDawid pisze:W odpowiedzi mam napisane, że promień jest większy 3 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć: