przedstaw w najprostszej postaci (Kiełbasa)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nataliawrz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 lut 2019, 20:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

przedstaw w najprostszej postaci (Kiełbasa)

Post autor: nataliawrz »

Wykonaj działania i przedstaw wynik w najprostszej postaci:
\(\frac{(\frac{1}{2} x -\frac{3}{4})^{2} - (x - \frac{3}{2})(x +\frac{3}{2}) - \frac{1}{4}(x^{2} - \frac{19}{4} -3x)}{x + 2}\)
Powinno wyjść 2 - x, nie wiem jak przekształcić ostatni nawias :?:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{(\frac{1}{2} x -\frac{3}{4})^{2} - (x - \frac{3}{2})(x +\frac{3}{2}) - \frac{1}{4}(x^{2} - \frac{19}{4} -3x)}{x + 2}=\frac{\frac{1}{4} x^2 -\frac{3}{4}x+\frac{9}{16} - x ^2+ \frac{9 }{4} - \frac{1}{4}x^{2} + \frac{19}{16} +\frac{3}{4}x}{x + 2}=\frac{-x^2+4}{x+2}=\frac{-(x^2-4)}{x+2}=\frac{-(x-2)(x+2)}{x+2}=-x+2\\
x\neq -2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ