Wzór Cramera

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wzór Cramera

Post autor: RazzoR »

Stosując wzór Cramera oblicz niewiadomą t z podanego układu

\(\begin{cases}3x+7y+2z+4t=0\\ 2y+z=0\\ x+4y+z = 1\\5x+3y+2z=0 \end{cases}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(W= \begin{vmatrix} 3&7&2&t\\0&2&1&0\\1&4&1&0\\5&3&2&0\end{vmatrix} \\
W_t= \begin{vmatrix}3&7&2&0\\0&2&1&0\\1&4&&1\\5&3&2&0\ \end{vmatrix}\\
t=\frac{W_t}{W}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ