Dowodzik

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Monia0020
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 01 lip 2018, 17:17
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowodzik

Post autor: Monia0020 »

W trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC
w punkcie M. Przez punkt M prowadzimy prostą
równoległą do BC, przecinającą bok AB w punkcie N.
Udowodnij, że |MN| = |BN
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(|\angle ABM|=|\angle MBC|=\alpha\)
prosta MN jest równoległa do BC więc \(|\angle MBC|=|\angle NMB|\), czyli \(|\angle NMB|=\alpha\), a to oznacza że trójkąt NMB jest równoramienny, więc \(|MN|=|NB|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ