Dane jest koło o środku O i średnicy |AB| = d

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Dane jest koło o środku O i średnicy |AB| = d

Post autor: LudwikM »

Witam,
potrzebuje pomocy, może jakieś wskazówki ?


Dane jest koło o środku O i średnicy |AB| = d. Przez środki odcinków AO i BO
poprowadzono proste prostopadle do średnicy, które przecinają okrąg w punktach
E i F. Przy czym oba te punkty znajdują się po tej samej stronie średnicy AB.
Łącząc te punkty otrzymamy czworokąt ABFE. Oblicz objętość bryły powstałej
poprzez obrót tego czworokąta dookoła średnicy AB.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1) wykonaj rysunek
2) zaobserwuj, że bryła powstała z obrtu składa się z walca i dwóch ostrosłupów.
3)Wyznacz parametry tych brył (promień podstawy, wysokości).
LudwikM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:11
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Post autor: LudwikM »

coś mi nie wychodzi proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ