Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
alanowakk
- Często tu bywam

- Posty: 193
- Rejestracja: 05 gru 2018, 00:54
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Post
autor: alanowakk » 02 lut 2019, 19:34
znaleźć równania stycznych do wykresu funkcji \(y=x^2\) przechodzących przez punkt (1,0)
-
eresh
- Mistrz

- Posty: 14963
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 8855 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 02 lut 2019, 19:51
\(y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0)\)
policz pochodną, wstaw do wzoru
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
alanowakk
- Często tu bywam

- Posty: 193
- Rejestracja: 05 gru 2018, 00:54
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Post
autor: alanowakk » 02 lut 2019, 20:02
właśnie tym sposobem nie wychodzi, bo wyliczyłam wyszedł mi wynik y=2x a oowinny być dwie odpowiedzi y=x i y=4x-4
-
eresh
- Mistrz

- Posty: 14963
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 8855 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 02 lut 2019, 20:09
fakt, punkt nie leży na paraboli
styczna przechodzi przez (1,0) więc
\(0=a+b\\
b=-a\\y=ax-a\)
i teraz: dla jakich wartości parametru a równanie \(x^2=ax-a\) ma dokładnie jedno rozwiązanie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
eresh
- Mistrz

- Posty: 14963
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 8855 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 02 lut 2019, 20:11
alanowakk pisze:właśnie tym sposobem nie wychodzi, bo wyliczyłam wyszedł mi wynik y=2x a oowinny być dwie odpowiedzi y=x i y=4x-4
y=x nie przechodzi przez (1,0), styczną być nie może
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
alanowakk
- Często tu bywam

- Posty: 193
- Rejestracja: 05 gru 2018, 00:54
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Post
autor: alanowakk » 02 lut 2019, 20:13
przepraszam pomyliłam się y=0
-
alanowakk
- Często tu bywam

- Posty: 193
- Rejestracja: 05 gru 2018, 00:54
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Post
autor: alanowakk » 02 lut 2019, 20:14
czy liczę delte?
-
eresh
- Mistrz

- Posty: 14963
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 8855 razy
- Płeć:
Post
autor: eresh » 02 lut 2019, 20:15
alanowakk pisze:czy liczę delte?
Wyróżnik odpowiada za ilość rozwiązań równania kwadratowego, czyli raczej tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
alanowakk
- Często tu bywam

- Posty: 193
- Rejestracja: 05 gru 2018, 00:54
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Post
autor: alanowakk » 02 lut 2019, 20:18
super dzięki wielkie wyszło
