Badanie funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Badanie funkcji

Post autor: maarcin23 »

Wyznacz ekstrema lokalne oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji f(x)=x|x-4|.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(f(x)=\begin{cases}x(x-4)\mbox{ dla }x\in [4,\infty)\\x(4-x)\mbox{ dla }x\in (-\infty, 4)\end{cases}\)
policz pochodną, sprawdź, czy istnieje pochodna w \(x=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
maarcin23
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 27 paź 2018, 17:33
Płeć:

Post autor: maarcin23 »

A jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

maarcin23 pisze:A jak to sprawdzić?
podobnie jak tu: viewtopic.php?f=3&t=87019&p=316581#p316581
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ