wzór funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

wzór funkcji

Post autor: alanowakk »

jaki może być wzór funkcji która spełnia wszystkie warunki?
\(\Lim_{x\to - \infty } f(x)=0\)
\(\Lim_{x\to 0^+ }f(x)=3\)
funkcja jest parzysta
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jeśli jest parzysta to również
\(\Lim_{x\to+\infty}f(x)=0\\
\Lim_{x\to 0^-}f(x)=3\)


może to być np \(f(x)=\frac{9}{|x|+3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=\frac{9}{x^2+3}\;\;\;lub\;\;\;\;f(x)= \frac{9}{2x^4+3}\\lub\\y= \frac{3a}{bx^{2n}+a}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: wzór funkcji

Post autor: Panko »

Lub taka \(\\) \(f(x)= 3 \cdot e^{-|x|} ,x \in R\)
ODPOWIEDZ