działania z pierwiastkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

działania z pierwiastkami

Post autor: Brydzia123 »

Witam,

proszę o pomoc.

Mam takie zadania: Uzupełnij zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B .

Liczba \(a = \sqrt{125} - 1\) jest A. mniejsza od 10 B. większa od 10.

Zrobiłam to tak:


\(\sqrt{100}<\sqrt{125}<\sqrt{121}\)

\(10<\sqrt{125}<11\)

więc
Skoro \(\sqrt{125}\) jest liczbą większą od 10 to \(a = \sqrt{125} - 1>0\)

Czy można to inaczej wyjaśnić?

Odpowiedź B.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Przypuszczam, że \(a<10\)
\(\sqrt{125}-1<10\\
\sqrt{125}<11\\
125<121\)

dostałam nierówność nieprawdziwą, czyli moje przypuszczenie było złe, zatem \(\sqrt{125}-1>10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ