porównywanie pierwiastków

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

porównywanie pierwiastków

Post autor: Brydzia123 »

Witam,

bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak to uzasadnić, że liczba jest ujemna?

Liczba \(b=4 \sqrt{6}-10\)

Dziękuję,
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(4\sqrt{6}-10<0\\
4\sqrt{6}<10\\
2\sqrt{6}<5\\(2\sqrt{6})^2<25\\
24<25\)

dostaliśmy nierówność prawdziwą, czyli nasza liczba jest ujemna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Brydzia123 »

eresh pisze:\(4\sqrt{6}-10<0\\
4\sqrt{6}<10\\
2\sqrt{6}<5\\(2\sqrt{6})^2<25\\
24<25\)

dostaliśmy nierówność prawdziwą, czyli nasza liczba jest ujemna
A gdybym nie wiedziała, że to jest liczba ujemna?

To jak powinnam sprawdzić czy wynik będzie dodatni czy ujemny?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: eresh »

Brydzia123 pisze:
eresh pisze:\(4\sqrt{6}-10<0\\
4\sqrt{6}<10\\
2\sqrt{6}<5\\(2\sqrt{6})^2<25\\
24<25\)

dostaliśmy nierówność prawdziwą, czyli nasza liczba jest ujemna
A gdybym nie wiedziała, że to jest liczba ujemna?

To jak powinnam sprawdzić czy wynik będzie dodatni czy ujemny?
dokładnie tak samo
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: porównywanie pierwiastków

Post autor: radagast »

Brydzia123 pisze:Witam,

bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak to uzasadnić, że liczba jest ujemna?

Liczba \(b=4 \sqrt{6}-10\)

Dziękuję,
pozdrawiam.
Może tak Ci się bardziej spodoba:
\(b=4 \sqrt{6}-10=(4 \sqrt{6}-10 ) \cdot \frac{4 \sqrt{6}+10}{4 \sqrt{6}+10}=\frac{16 \cdot 6-100}{4 \sqrt{6}+10}=\frac{96-100}{4 \sqrt{6}+10}<0\)
ODPOWIEDZ