Pierwiastkiem wielomianu W(x)=x^3 + ax^2 + bx + c jest r = -2
Wyznacz współczynniki a b c wiedząc, że liczby 1 a b c tworzą ciąg geometryczny - nie wiem jak skorzystać, z tej informacji
Współczynniki wielomianu tworzą ciąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Współczynniki wielomianu tworzą ciąg
\((1,a,b,c)=( 1,a,a^2,a^3)\) ---jeżeli tworzą ciąg geometryczny
wtedy \(W(-2)= (-2)^3 -a(-2)^2+a^2(-2)+a^3 =0\) ---dalej sobie poradzisz
wtedy \(W(-2)= (-2)^3 -a(-2)^2+a^2(-2)+a^3 =0\) ---dalej sobie poradzisz