Siła dośrodkowa - pomoc z przekształceniem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mlodz31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 maja 2011, 16:23
Płeć:

Siła dośrodkowa - pomoc z przekształceniem

Post autor: mlodz31 »

Witam,
chciałbym was prosić o pomoc w przekształceniu równania siły dośrodkowej. Uzywając praw Newtona mam ją wyrazić za pomocą m, g i alfa.

Wychodzę od drugiego prawa Newtona, że F = mg i od a = \frac{v^2}{r} => F = m \frac{v^2}{2}, ale tutaj napotykam problem i nie wiem jak kontynuować. Czy mógłby mi ktoś doradzić i podpowiedzieć? :)
mlodz31
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 25 maja 2011, 16:23
Płeć:

Post autor: mlodz31 »

\(a = \frac{v^2}{r} => F = m \frac{v^2}{2}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(F_r = \frac{mv^2}{r}\)
\(v = \omega r\)
\(\omega = \frac{d \alpha }{dt}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ