Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi

Post autor: lolipop692 »

Ktoś podpowie?


Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi \(y= \sqrt{x}, y=2-x^2\) i prosta \(x=0\). Sporządzić rysunek
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

punkt przecięcia \(y=\sqrt{x}\) i paraboli - (1,1)

\(P=\int_0^1(2-x^2-\sqrt{x})dx=[2x-\frac{x^3}{3}-\frac{2}{3}x^{\frac{3}{2}}]_0^1=2-\frac{1}{3}-\frac{2}{3}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ