Potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Potęgi

Post autor: MiedzianyDawid »

Jeśli \(x^2yz^3=7^3\) oraz \(xy^2=7^9\), to ile równa się xyz?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zadanko z matematyki.

Post autor: eresh »

MiedzianyDawid pisze:Jeśli \(x^2yz^3=7^3\) oraz \(xy^2=7^9\), to ile równa się xyz?

\(x^2yz^3=7^3\\
xy^2=7^9\)

pomnożmy stronami:
\(x^2yz^3\cdot xy^2=7^3\cdot 7^9\\
x^3y^3z^3=7^{12}\\
(xyz)^3=(7^4)^3\\
zyx=7^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ