Twierdzenie Darboux.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Twierdzenie Darboux.
Wykaż, korzystając z twierdzenia Darboux, że funkcja f(x)=\(x^4-5x^3-7x^2+3, x \in R\), przyjmuje wartość -160.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Twierdzenie Darboux.
\(f(0)=3\\MiedzianyDawid pisze:Wykaż, korzystając z twierdzenia Darboux, że funkcja f(x)=\(x^4-5x^3-7x^2+3, x \in R\), przyjmuje wartość -160.
f(5)=-175\)
f jest funkcją ciągła (bo jest wielomianem)
funkcja w przedziale (0,5) przyjmuje dowolną wartość większą od -175 i mniejszą od 3. Zatem gdzieś w tym przedziale istnieje takie \(x_0\), że \(f(x_0)=-160\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę