Pomoc z dwoma zadaniami z szeregu geometrycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomasz1902
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2019, 17:30
Płeć:

Pomoc z dwoma zadaniami z szeregu geometrycznego

Post autor: tomasz1902 »

Witam Panów
Chciałbym państwa prosić o pomoc w zrobieniu dwóch zadań z szeregu geometrycznego, z które bardzo długo próbuje robić.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
zad1.
\(x^2+x^3+x^4+...>-1-x\)
zad2.
\(\frac{1}{x+2} + \frac{2x+1}{(x+2)^2} + \frac{(2x+1)^2}{(x+2)^3}+... \ge 3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomoc z dwoma zadaniami z szeregu geometrycznego

Post autor: eresh »

tomasz1902 pisze:Witam Panów

zad1.
x^2+x^3+x^4+...>-1-x
Panie też tu są ;)

\(q=x\\
|x|<1\\
x\in (-1,1)\)


\(\frac{x^2}{1-x}>-1-x\\
\frac{x^2+(1+x)(1-x)}{1-x}>0\\
(x^2+1-x^2)(1-x)>0\\
1-x>0\\
x<1\; \wedge \;\;x\in (-1,1)\So x\in (-1,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

tomasz1902 pisze:\(\frac{1}{x+2} + \frac{2x+1}{(x+2)^2} + \frac{(2x+1)^2}{(x+2)^3}+... \ge 3\)
\(q=\frac{2x+1}{x+2}\\
|\frac{2x+1}{x+2}|<1\\
\frac{2x+1}{x+2}-1<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1}{x+2}+1>0\\
\frac{2x+1-x-2}{x+2}<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1+x+2}{x+2}>0\\
(x-1)(x+2)<0\;\;\wedge\;\;(3x+3)(x+2)>0\\
x\in (-2,1)\;\;\wedge\;\;x\in (-\infty, -2)\cup (-1,\infty)\\
x\in (-1,1)\)


\(\frac{\frac{1}{x+2}}{1-\frac{2x+1}{x+2}}\geq 3\\

\frac{1}{x+2}\cdot\frac{x+2}{x+2-2x-1}\geq 3\\
\frac{1}{1-x}-3\geq 0\\
\frac{1-3+3x}{1-x}\geq 0\\
(3x-2)(1-x)\geq 0\\
x\in [\frac{2}{3},1]\;\; \wedge \;\;x\in (-1,1)\So\\
\So x\in [\frac{2}{3},1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
tomasz1902
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2019, 17:30
Płeć:

Re: Re:

Post autor: tomasz1902 »

eresh pisze:
tomasz1902 pisze:\(\frac{1}{x+2} + \frac{2x+1}{(x+2)^2} + \frac{(2x+1)^2}{(x+2)^3}+... \ge 3\)
\(q=\frac{2x+1}{x+2}\\
|\frac{2x+1}{x+2}|<1\\
\frac{2x+1}{x+2}-1<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1}{x+2}+1>0\\
\frac{2x+1-x-2}{x+2}<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1+x+2}{x+2}>0\\
(x-1)(x+2)<0\;\;\wedge\;\;(3x+3)(x+2)>0\\
x\in (-2,1)\;\;\wedge\;\;x\in (-\infty, -2)\cup (-1,\infty)\\
x\in (-1,1)\)


\(\frac{\frac{1}{x+2}}{1-\frac{2x+1}{x+2}}\geq 3\\

\frac{1}{x+2}\cdot\frac{x+2}{x+2-2x-1}\geq 3\\
\frac{1}{1-x}-3\geq 0\\
\frac{1-3+3x}{1-x}\geq 0\\
(3x-2)(1-x)\geq 0\\
x\in [\frac{2}{3},1]\;\; \wedge \;\;x\in (-1,1)\So\\
\So x\in [\frac{2}{3},1)\)
Bardzo ci dziękuję za rozwiązanie ale mam jeszcze jedną prośbę, mogłby pan mi wytłumaczyć oba zadania?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: eresh »

tomasz1902 pisze:
eresh pisze:
tomasz1902 pisze:\(\frac{1}{x+2} + \frac{2x+1}{(x+2)^2} + \frac{(2x+1)^2}{(x+2)^3}+... \ge 3\)
\(q=\frac{2x+1}{x+2}\\
|\frac{2x+1}{x+2}|<1\\
\frac{2x+1}{x+2}-1<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1}{x+2}+1>0\\
\frac{2x+1-x-2}{x+2}<0\;\;\wedge\;\;\frac{2x+1+x+2}{x+2}>0\\
(x-1)(x+2)<0\;\;\wedge\;\;(3x+3)(x+2)>0\\
x\in (-2,1)\;\;\wedge\;\;x\in (-\infty, -2)\cup (-1,\infty)\\
x\in (-1,1)\)


\(\frac{\frac{1}{x+2}}{1-\frac{2x+1}{x+2}}\geq 3\\

\frac{1}{x+2}\cdot\frac{x+2}{x+2-2x-1}\geq 3\\
\frac{1}{1-x}-3\geq 0\\
\frac{1-3+3x}{1-x}\geq 0\\
(3x-2)(1-x)\geq 0\\
x\in [\frac{2}{3},1]\;\; \wedge \;\;x\in (-1,1)\So\\
\So x\in [\frac{2}{3},1)\)
Bardzo ci dziękuję za rozwiązanie ale mam jeszcze jedną prośbę, mogłby pan mi wytłumaczyć oba zadania?
nie jestem panem, jestem panią
co jest niejasne?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
tomasz1902
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2019, 17:30
Płeć:

Post autor: tomasz1902 »

tak naprawdę to wszystko :(
Przepraszam że tak piszę ale chce to zrozumieć a nie po prostu przepisać rozwiązanie to zeszytu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

1. wyznaczasz iloraz ciągu
2. sprawdzasz dla jakich x ciąg ma granicę, czyli rozwiązujesz nierówność |q|<1
3. lewą stronę nierówności zapisujesz za pomocą wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
4. rozwiązujesz nierówność
5. bierzesz część wspólną rozwiązania nierówności z punktów 4 i 2
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
tomasz1902
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2019, 17:30
Płeć:

Post autor: tomasz1902 »

dziękuje bardzo teraz już rozumiem :D
ODPOWIEDZ