Okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Okrąg

Post autor: knzxo »

Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
oraz punkt A=(-2,2) leżący na okręgu. Wyznacz pozostałe wierzchołki B,C,D kwadratu wpisanego w ten okrąg sposobem rachunkowym.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Okrąg

Post autor: radagast »

knzxo pisze:Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
oraz punkt A=(-2,2) leżący na okręgu. Wyznacz pozostałe wierzchołki B,C,D kwadratu wpisanego w ten okrąg sposobem rachunkowym.
\(x^2+y^2-4x+2y-20=0 \iff (x-2)^2+(y+1)^2=25\)
ScreenHunter_530.jpg
ScreenHunter_530.jpg (16.31 KiB) Przejrzano 1592 razy
\(\vec{OA} = \left[-4,3 \right] =\vec{CO} \So C= \left(...,... \right)\)
\(\vec{OB} \perp \vec{OA} \So \vec{OB}= \left[3,4 \right] \So B= \left(...,... \right)\)
jeszcze tylko D. Dasz radę ?
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: knzxo »

radagast pisze:
knzxo pisze:Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
oraz punkt A=(-2,2) leżący na okręgu. Wyznacz pozostałe wierzchołki B,C,D kwadratu wpisanego w ten okrąg sposobem rachunkowym.
\(x^2+y^2-4x+2y-20=0 \iff (x-2)^2+(y+1)^2=25\)
ScreenHunter_530.jpg
\(\vec{OA} = \left[-4,3 \right] =\vec{CO} \So C= \left(...,... \right)\)
\(\vec{OB} \perp \vec{OA} \So \vec{OB}= \left[3,4 \right] \So B= \left(...,... \right)\)
jeszcze tylko D. Dasz radę ?

Mogę jeszcze prosić o podanie współrzędnych punktu B i D?
Oraz jeśli zadanie miałoby być rozwiązane sposobem rysunkowym to w jaki sposób zrobić bez żadnych rachunków?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

knzxo pisze:jeśli zadanie miałoby być rozwiązane sposobem rysunkowym to w jaki sposób zrobić bez żadnych rachunków?
Moim zdaniem nie da się. Ja to zadanie rozwiązałam "sposobem rachunkowych". Nie podałam wyników, bo chciałam Cię zachęcić do współpracy :) . Oczywiście możesz pytać . Będziemy pomagać.
Z tymi pytaniami , to może ja zacznę: wiesz jakie współrzędne ma punkt O ?
ODPOWIEDZ