Ilość liczb należących do zbioru i oś liczbowa

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bmwiblondyna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2018, 10:12

Ilość liczb należących do zbioru i oś liczbowa

Post autor: bmwiblondyna »

1. Wykonaj działanie i podaj ile liczb całkowitych należy do zbioru (-10; \(\sqrt{7}\) > (-1;4>?
Zapisz największą z nich.

2. Na osi liczbowej zaznacz zbiór A złożony z tych wszystkich liczb rzeczywistych których odległość od punktu o współrzędnej 5 jest większa od 2, oraz przedział B, złożony z tych wszystkich liczb rzeczywistych, których odległość od punktu o współrzędnej -1 jest mniejsza od 10. Zapisz zbiór A i B za pomocą nierówności z wartością bezwzględną. Podaj wszystkie liczby całkowite które należą do zbioru A i B.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
Liczby całkowite w \((-10; \sqrt{7}> \;\;to\;\;:-9;-8;-7;-6;-5;-4;-3;-2;-1;0;1;2\;\;\;największa \;to\;\;2\)
w \((-1;4>\;\;to\;\;0;1;2;3;4\;\;\;największa\;\;to\;\;4\)
2)
\(|x-5|>2\\x-5>2\;\;\;lub\;\;x-5<-2\\x>7\;\;\;lub\;\;\;x<3\\A= (- \infty ;3) \cup (7;+ \infty )\)
\(|x-(-1)|<10\\|x+1|<10\\-10<x+1<10\\-11<x<9\\B=(-11;9)\)
Do zbiorów A i B jednocześnie należą liczby całkowite będące w ich części wspólnej
\(-10;-9;-8;-7;-6;-5;-4;-3;-2;-1;0;1;2;8\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A ja mam pytanie: co studiuje blondyna i jak zdała maturę :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

korki_fizyka pisze:A ja mam pytanie: co studiuje blondyna i jak zdała maturę :?:
Obserwując obecną Polskę...myślę że prawo :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ