Trójkąt i jego wysokości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Trójkąt i jego wysokości

Post autor: karina4 »

Punkt O leży wewnątrz tr ABC. Odległość tego punktu od boków trójkąta wynosi x,y,z , a odpowiednie wysokości są równe h1,h2,h3.
Dowieść, że \(\frac{x}{h1}= \frac{y}{h2} = \frac{z}{h3}\)
. Dziękuje za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Trójkąt i jego wysokości

Post autor: Panko »

weźmy punkt O=S czyli jest to środek okręgu wpisanego w trójkątABC , \(\\) tu różnoramienny .
wtedy \(x=y=z=r\) \(\\) ale\(\\) \(h_1 \neq h_2\) bo \(\Delta\) różnoramienny
i tezy nie da się obronić
może chodzi o inną odległość lub trójkąt jest szczególny lub punkt O ma szczególne położenie ?
karina4
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 07 gru 2018, 10:39
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: karina4 »

Myslałam też o okręgu wpisanym i też własnie mi nie wychodziło. Ale dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ