asymptoty

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A uwzględniasz, że arctg(x) jest określony w przedziale \((-\pi/2,\pi/2)\)?
Ja piszę y=acot(x)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nieprawda ! Zarówno arcus tangens jak arcus cotangens określone są w zbiorze R .
ScreenHunter_517.jpg
ScreenHunter_517.jpg (37.01 KiB) Przejrzano 847 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

panb pisze:A uwzględniasz, że arctg(x) jest określony w przedziale \((-\pi/2,\pi/2)\)?
Ja piszę y=acot(x)
Nie wiem jak graphmatica interpretuje napis acot (x) ale na pewno nie jest to arcus cotangens. (patrz definicja powyżej. Wprawdzie pochodzi z wikipedii ale jest poprawna) .
ODPOWIEDZ