Ciśnienie, wykraplanie wody

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natak767
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 gru 2018, 20:37
Płeć:

Ciśnienie, wykraplanie wody

Post autor: natak767 »

Hejka potrzebuję pomocy w zadaniu, wiem, że muszę zwiększyć ciśnienie do takiego, żeby zaczął się proces wykraplania pary wodnej, ale zupełnie nie wiem jak to ciśnienie obliczyć. Dane:
p powietrza = 98735,3 Pa
T powietrza = 295K
p pary wodnej = 733Pa
wilgotność względna = 0,3
stopień zawilżenia = 4,7
maksymalny stopień zawilżenia = 14

Bardzo proszę o pomoc bo chciałabym zrozumieć to zadanie, a na razie to nawet nie wiem od czego zacząć.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To jakieś tłumaczenie z googla? nie ma takiego czegoś jak wykrapianie i zawilżenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ