Statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Statystyka

Post autor: mela1015 »

a) zbuduj szeregi rozdzielcze
b)wyznacz kwartyle
c) wyznacz współczynnik asymetrii i kurtozę

Jak wyznaczyć środki klas w tym ostatnim przedziale 150 i więcej?
Załączniki
zad 6.JPG
zad 6.JPG (23.49 KiB) Przejrzano 944 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Kwartyle da się policzyć bez znajomości górnej granicy ostatniego przedziału.

Pierwszy kwartyl
  • \(Q_1=10+\frac{25-12}{13} \cdot 20=30\)
Drugi kwartyl (mediana)
  • \(Q_2=50+ \frac{50-38}{20} \cdot 30=68\)
Trzeci kwartyl
  • \(Q_3=80+ \frac{75-58}{34} \cdot 40=100\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Współczynnik asymetrii też da się policzyć z wzoru \[A_s= \frac{(Q_3-Q_2)-(Q_2-Q_1)}{2(Q_3-Q_1)}\] Z kurtozą nie da rady, potrzebna średnia i odchylenie standardowe, a do tych potrzebny środek przedziału, którego brak (dziwne, bo przy liczebności 2 powinno być jasne od do dla tego przedziału).
ODPOWIEDZ