działania na potęgach liczby 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

działania na potęgach liczby 2

Post autor: Brydzia123 »

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

\(\frac{(2^4)^8+(2^8)^4+(2^2)^8+(2^8)^2}{(8^2)^4+(8^4)^4} =\)

Dziękuję:)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((2 \cdot 2^{32}+2 \cdot 2^{16}):(2^{24}+2^{48})= \frac{2^{16}(2 \cdot 2^{16}+2)}{2^{16}(2^8+2^{32})}= \frac{2(2^{16}+1)}{2^8+2^{32}}= \frac{2^{16}+1}{2^7+2^{31}}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Brydzia123 »

Galen pisze:\((2 \cdot 2^{32}+2 \cdot 2^{16}):(2^{24}+2^{48})= \frac{2^{16}(2 \cdot 2^{16}+2)}{2^{16}(2^8+2^{32})}= \frac{2(2^{16}+1)}{2^8+2^{32}}= \frac{2^{16}+1}{2^7+2^{31}}\)
Właśnie i mi takie coś wychodziło, a myślałam, że jest jakiś haczyk, którego nie widzę. W poleceniu jest oblicz, ale czy o to chodzi aby tak duże liczby obliczać? Hm

Dziękuję
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\frac{2^{16}+1}{2^7+2^{31}} \approx 3,05\cdot 10^{-5}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Brydzia123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 30 lis 2018, 11:55
Podziękowania: 47 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Brydzia123 »

korki_fizyka pisze:\(\frac{2^{16}+1}{2^7+2^{31}} \approx 3,05\cdot 10^{-5}\)
ale jak to zostało policzone?

Dziękuję
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

Brydzia123 pisze:
korki_fizyka pisze:\(\frac{2^{16}+1}{2^7+2^{31}} \approx 3,05\cdot 10^{-5}\)
ale jak to zostało policzone?

Dziękuję
za pomocą kalkulatora, proszę ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ