Uzasadnij, że kąt AEC = kątowi EAC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Uzasadnij, że kąt AEC = kątowi EAC

Post autor: celia11 »

Witam,

proszę o pomoc. Mam takie zadanie:

Uzasadnij, że ∢AEC = ∢EAC.

Obrazek

I mam taką odpowiedź:

Trójkąty ABC i CDE są przystające, a AC = EC, więc trójkąt ACE jest równoramienny, a więc kąt AEC = EAC.

I moje pytanie, czy na podstawie takich samych miar kątów w trójkątach ABC i CDE można stwierdzić, że oba trójkąty są przystające?
Czy może ja czegoś nie widzę?

Dziękuję
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij, że kąt AEC = kątowi EAC

Post autor: radagast »

celia11 pisze: czy na podstawie takich samych miar kątów w trójkątach ABC i CDE można stwierdzić, że oba trójkąty są przystające?
Czy może ja czegoś nie widzę?
Nie można. Twórca zadania czegoś nie dopatrzył :)
Mogłoby być tak:
ScreenHunter_503.jpg
ScreenHunter_503.jpg (7.48 KiB) Przejrzano 2793 razy
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

A już myślałam, że ja czegoś nie widzę.
Dziękuję bardzo:)
ODPOWIEDZ