Wyznacz długość boków x,y,z.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Wyznacz długość boków x,y,z.

Post autor: peresbmw »

Sześciokąt mający wszystkie kąty wewnętrzne tej samej miary wpisano w trójkąt równoboczny o boku o długości 7. Wyznacz długość boków x,y,z.
Załączniki
rysunek do zadania
rysunek do zadania
trojkat.jpg (13.4 KiB) Przejrzano 1105 razy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wszystkie te małe trójkąciki są równoboczne. Trzeba wiec rozwiązać układ równań:
\(\begin{cases} x+5+y=7\\x+3+z=7\\z+4+y=7\end{cases}\)
To już (chyba) potrafisz
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

jasne policzę sobie dzięki za wskazówkę :)
ODPOWIEDZ