graniastosłup 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sylwusia19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
Podziękowania: 13 razy

graniastosłup 2

Post autor: sylwusia19 »

Jakie jest pole całkowite i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym przekątna podstawy wynosi \(6\sqrt{6}\), natomiast kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy wynosi \(60^ \circ\). Proszę o rysunek.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: graniastosłup 2

Post autor: panb »

Oto rysunek (z dodatkami)
Oto rysunek (z dodatkami)
zadanie.png (14.04 KiB) Przejrzano 2315 razy
sylwusia19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 paź 2018, 23:17
Podziękowania: 13 razy

Post autor: sylwusia19 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

d- przekątna podstawy
\(d=x=6\sqrt{6}\)

a- krawędź podstawy
\(a\sqrt{2}=d\\a\sqrt{2}=6\sqrt{6}\\a=6\sqrt{3}\)

H- wysokość graniastosłupa
\(H=x\sqrt{3}\\H=6\sqrt{6}\cdot\sqrt{3}=6\sqrt{18}=6\cdot3\sqrt{2}=18\sqrt{2}\)

Pole podstawy:
\(P_p=a^2\\P_p=(6\sqrt{3})^2=36\cdot3=108\)

Objętość:
\(V=P_p\cdot H\\V=108\cdot18\sqrt{2}=1926\sqrt{2}\)

Pole bocznej powierzchni:
\(P_b=4aH\\P_b=4\cdot6\sqrt{3}\cdot18\sqrt{2}=432\sqrt{6}\)

Pole całkowietej powierzchni:
\(P_c=2P_p+P_b\\P_c=2\cdot108+432\sqrt{6}=216+432\sqrt{6}\)
ODPOWIEDZ