Parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Parametr

Post autor: zaq12wsx0 »

Wyznacz wartość parametru \(a\), dla których prosta \(y=ax\) jest styczna do okręgu o równaniu \((x-3)^2+y^2=5.\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Rozwiąż układ ,który tworzy równanie prostej i równanie okręgu.
xx - 6x +9 +aaxx = 5
(1+aa)xx - 6x + 4 = 0 Uzyskane równanie kwadratowe ma mieć jedno rozwiązanie,czyli delta=0
delta = 36 -16 - 16aa =20 - 16aa
20 -16aa = 0 |:4
5 - 4aa = 0
(pierw.5 -2a)(pierw.5 + 2a)=0
a=[pierw.5]/2 lub a = -[pierw.5]/2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Post autor: zaq12wsx0 »

A dlaczego równanie ma mieć jedno rozwiązanie??
pochodna456
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 06 mar 2010, 18:16

Post autor: pochodna456 »

bo wtedy bedzie spelniałą warunek zadania ze jest styczna i nie jest cieciwa badz.
ODPOWIEDZ