Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Kinematyka

Post autor: karolo48 »

Z dachu domu o wysokości h rzucono piłkę z prędkością \(V_{0}\). Znajdź zasięg rzutu i prędkość piłki w momencie uderzenia o ziemię. Zaniedbaj opór powietrza, przyśpieszenie ziemskie wynosi g.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Powiedz z czym masz problem :?: To nie jest forum zad.Ani.pl :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Post autor: karolo48 »

Nie wiem jak dojść do wzorów \(s=V_{0}\sqrt{\frac{2h}{g}}\) i \(V=\sqrt{V_{0}^{2}+2gh}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Droga do pierwszego to rozwiązanie układu 2 r-ń na ruch j.zm. przyspieszony, a z drugim pomóc może stary Pitagoras.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ