znajdz bijekcje

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

znajdz bijekcje

Post autor: zasadowy »

Dana jest funkcja: sin x^2 (do kwadratu) okresl dziedzine oraz przeciwdziedzine tak aby funkcja byla bijekcja.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: znajdz bijekcje

Post autor: radagast »

zasadowy pisze:Dana jest funkcja: sin x^2 (do kwadratu) okresl dziedzine oraz przeciwdziedzine tak aby funkcja byla bijekcja.
\(y=\sin(x^2)\)
jeśli przytniemy dziedziną do przedziału \(\left\langle 0, \sqrt{ \frac{ \pi }{2} } \right\rangle\), to ta funkcja będzie przedział bijekcją na przedział \(\left\langle0,1 \right\rangle\)
ScreenHunter_473.jpg
ScreenHunter_473.jpg (36.63 KiB) Przejrzano 1525 razy
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Re: znajdz bijekcje

Post autor: zasadowy »

Czyli np w przypadku (sinx)^2 ten przedzial bedzie wynosil od 0 do pi/2? Drugie pytanie, jak najlepiej zwizualizowac sobie wykresy f.trygonometrycznych podniesionych do np 2 albo 4 potegi? (np tanx^4)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: znajdz bijekcje

Post autor: radagast »

zasadowy pisze:Czyli np w przypadku (sinx)^2 ten przedzial bedzie wynosil od 0 do pi/2?
tak:
ScreenHunter_474.jpg
ScreenHunter_474.jpg (21.88 KiB) Przejrzano 1512 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: znajdz bijekcje

Post autor: radagast »

zasadowy pisze: Drugie pytanie, jak najlepiej zwizualizowac sobie wykresy f.trygonometrycznych podniesionych do np 2 albo 4 potegi? (np tanx^4)
nie znam uniwersalnej zasady. Każda nieco inaczej.\(y=(\sin x)^2\) masz w poprzednim poście, a \(y=(\tg x)^4\) wygląda tak:
ScreenHunter_475.jpg
ScreenHunter_475.jpg (17.75 KiB) Przejrzano 1512 razy
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Re: znajdz bijekcje

Post autor: zasadowy »

dziekuje bardzo
edit: w tym tgx^4 funkcja bedzie bijekcja w dziedzinie od 0 do \(\sqrt[4]{ \frac{ \pi i}{2} }\) na \(\rr +\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie. Należy ją przyciąć np do\(: <0, \frac{\pi}{2} )\) . Wtedy będzie bijekcją na \(\rr^* +\)
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Post autor: zasadowy »

ok, a jeżeli wziąłbym przedział przykladowo <0,pi/6) to byloby to zle? I jaka bedzie funkcja odwrotna w tym przypadku? mam z tym problem :( ( (tg(x)^4) )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak, otrzymałbyś bijekcję na przedział \(< 0, \frac{\sqrt{3}}{ 3 })\)
A funkcja odwrotna to:\(y=\arctg ( \sqrt[4]{x})\)
ODPOWIEDZ