równanie stycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równanie stycznej

Post autor: enta »

Znajdź równanie stycznej do okręgu \(x^2 + y^2 = 13\) w punkcie (-2,-3)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Narysuj okrąg o promieniu \(\sqrt{13}\) i środku w punkcie (0,0) następnie napisz r-nie stycznej (prostej) o współczynniku kierunkowym prostopadłym do odcinka (kawałek prostej) równemu promieniowi okręgu o początku w środku i końcu w punkcie styczności. Ot i całą filozofia :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo wyznacz \(a\) tak, żeby układ równań
\(\begin{cases} x^2+y^2=13\\(a(x+2)=y+2\end{cases}\)
miał tylko jedno rozwiązanie.
Ale liczy się paskudnie. Propozycja korkifizyka duuużo lepsza.
odp:
2x+3y+13=0 - równanie stycznej
czyli
\(a= -\frac{2}{3}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

dzięki za docent:)
nie wiem czy lepsza, ma jedną poważną wadę, najpierw trzeba nauczyć się rysować \(\sqrt{13}\) :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ