Udowodnij, że gdy w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym, którego krawędź boczna długości a, jest nachylona do podstawy pod kątem 25 stopni, to obliczone pole całkowite wynosi \(a^2+a^2 \sqrt{3}\)
Pomoże ktoś?
Udowodnij, że gdy w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Nie wiem po co te 25 stopni...Powinno być 45 stopni.
Masz ostrosłup o podstawie kwadratowej,jej pole\(=a^2\), ściany boczne są trójkątami równobocznymi
o boku a.\(P_{ \Delta }= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Dodajesz pole podstawy i czterech ścian bocznych.
\(P_{całkowite}=P_{podstawy}+4 \cdot P_{ \Delta }=a^2+4 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=a^2+a^2 \sqrt{3}\)
Masz ostrosłup o podstawie kwadratowej,jej pole\(=a^2\), ściany boczne są trójkątami równobocznymi
o boku a.\(P_{ \Delta }= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\)
Dodajesz pole podstawy i czterech ścian bocznych.
\(P_{całkowite}=P_{podstawy}+4 \cdot P_{ \Delta }=a^2+4 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=a^2+a^2 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.