Wyznaczyć optimum produkcji i przedział opłacalności produkc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Wyznaczyć optimum produkcji i przedział opłacalności produkc

Post autor: peresbmw »

Wyznaczyć optimum produkcji i przedział opłacalności produkcji dla \(Z(x)=U(x)-K(x)\), gdzie \(U(x)= \frac{1}{2}x^2 +6 \frac{1}{2}x +100, x \ge 0\)- utarg i\(K(x)= \frac{1}{2} x^3+ \frac{1}{2} x+94, x \ge 0\)- koszt całkowity.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6277
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1524 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przedział: \((Z_1; Z_2)\)' gdzie \(Z_1 =(U_{min} -K_{max})\), \(Z_2 =(U_{max} -K_{min})\) wystarczy policzyć ekstrema tych dwu funkcji, a optimum zależy od producenta ;) może być to np. środek tego przedziału.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ